Заходи Альянс Франсез в Україні зі вшанування пам’яті українських євреїв у Другій світовій війні

17-25 листопада мережа книгарень «Є» та заклади Альянс Франсез в Україні проводять цикл лекцій, кінопоказів та дискусій на вшанування пам’яті українських євреїв у Другій світовій війні.

23 листопада о  18.30 у Книгарні "Є" відбудеться перегляд фільму «Тим, що прийдуть після нас» (Франція, 2013 р., 53 хв.)  мовою оригіналу з українськими субтитрами та дискусію за участі головної героїні фільму Єви Бюшвальд. 

Через сімдесят років після Голокосту Єва Бюшвальд приїздить до Ковеля – рідного міста її родичів по лінії матері. Ми разом з нею здійснимо цю подорож, то поринаючи у минуле, то повертаючись до сьогодення, спілкуючись з живими та згадуючи померлих. Ми вирушимо на пошуки її двоюрідного діда, вбитого німцями у 1942-му році. Це розслідування приведе нас слідами ковельських євреїв туди, де вони жили, і туди, де їх було вбито. У Ковелі не залишилося сьогодні жодного сліду їхнього перебування, жодної ознаки, яка б нагадувала про скоєні в цьому місті злочини. Чи не забув Ковель «своїх євреїв» ?

24  листопада о  18.30 відбудеться лекція-дискусія за участі журналістки Стеффані Труяр (Франція) та показ фільму «Якщо я колись повернусь. Віднайдені листи Луїзи Піковські» (Дніпро).

У 2010 році під час переїзду ліцею ім. Жана де Лафонтена, що був розташований у 16-му окрузі Парижа, у старій шафі були знайдені листи та фотографії, які були заховані там упродовж багатьох десятків років. Вони належали колишній учениці ліцею – Луїзі Піковскі. Кілька місяців поспіль юна ліцеїстка українського походження (її батько був родом з Миколаєва) листувалася зі своєю вчителькою мови та літератури. Останній лист був датований 22 січня 1944 – днем, коли її заарештували разом з родиною. Після ув’язнення у концтаборі в Дрансі батько, матір та четверо дітей були депортовані до Аушвіца. Звідти вони вже не повернулися.

Дізнавшись про цю знахідку, журналістка каналу «France 24» Стефані Труяр взялася допомогти викладачці навчального закладу Халіді Хатчі відтворити життєвий шлях дівчинки. За документами Луїзи вони знайшли свідків, віддалених родичів та колишніх учнів ліцею. Так з’явився документальний веб-сайт, який розповідає про їхню працю з відновлення історичної пам’яті іповертає, нарешті, слово Луїзі – надзвичайно обдарованій учениці, яка так і не змогла прожити яскравежиття, до якого її готувала доля.

Адреса Книгарні «Є»:

м. Дніпро, вул. Глінки, 15 (вхід з Європейської площі).

Тел.: (056) 732-13-92.

Вхід вільний.