В Інституті "Ткума" розпочався курс лекцій "Євреї та українці: тисячоліття співіснування"

З 04 по 13 вересня в Інституті «Ткума» проходить курс лекцій «Євреї та українці: тисячоліття співіснування», який проводить професор єврейської історії Північно-Західного університету Йоханан Петровський-Штерн (Чикаго, США). Учасниками курсу, який  охоплює 8 лекцій (2 пари кожного навчального дня), стали студенти та аспіранти, вчителі, викладачі і громадські діячі, які пройшли попередню реєстрацію та відбір.

Звідки і коли прийшли євреї на українську землю? Хто такі хозари і яке відношення вони мають до євреїв і слов'ян? Як ставилася до іудеїв православна церква і католицькі магнати? Чим відрізняється єврейська матеріальна культура від слов'янської? Проф. Петровський-Штерн пропонує учасникам новий погляд на східноєвропейську ашкеназську цивілізацію на історичних теренах України. Основну увагу під час занять приділяється культурному, економічному, релігійному, політичному та міжконфесійному аспектам єврейської історії на широкому тлі середньовічної, ранньомодерної та модерної історії України.

Під час інтерактивних занять лекційно-семінарського типу, слухачі обговорюють вперше перекладені українською першоджерела з польських привілеїв та цесарських розпоряджень, равіністичних респонсів і єврейських хронік, проповідей хасидських казнодіїв та емігрантського листування; а також знайомляться з традиційним єврейським мистецтвом.

Після успішного проходження курсу учасники отримають офіційний сертифікат.

Курс лекцій організований Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума», Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», Міжнародним гуманітарно-педагогічним інститутом «Бейт-Хана» за підтримки Ukrainian-Jewish Encounter.