Міжнародна наукова конференція "Переосмислення Революції 1917 року: війна, революція і державність в Україні"

29-30 вересня у Києві проходила Міжнародна наукова конференція "Переосмислення Революції 1917 року: війна, революція і державність в Україні", організована Німецько-українською комісією істориків. Серед учасників конференції були знані вчені – дослідники історії України Франк Сисин (Канада); Мартін Шульце Вессель, Гвідо Гаусман, Франк Гольчевські, Андреас Каппелер, Таня Пентер, Маріан Лушнат-Ціглер, Кай Штруве (Німеччина); Ілля Герасимов (Росія); Марк Бейкер (Туреччина - Канада); Поліна Барвінська, Владислав Верстюк, Владислав Гриневич, Ярослав Грицак, Олег Павлишин, Максим Потапенко (Україна); Юта Шеррер (Франція) та інші.

29 вересня відбулось засідання секції "Соціальні групи і меншини у революції і громадянській війні", модератором якої виступив директор Інституту «Ткума» і Музею Голокосту д-р Ігор Щупак. Цього дня, у річницю трагедії масових розстрілів євреїв у Бабиному Ярі, учасники конференції вшанували Хвилиною мовчання пам'ять євреїв та інших жертв Бабиного Яру.

Д-р Ігор Щупак підкреслив, що історичні явища є взаємопов'язаними, а Перша світова, революційні події 1917 та подальших років вплинули на соціальні та міжнаціональні відносини в Україні. Тому на початку конференції, зокрема, було згадано нові видання інституту "Ткума" з історії Голокосту, видання про Праведників народів світу та ін.