Запрошуємо на відкриття експозиції "Голодомор" до Музею Голокосту

11 вересня 2016 р. об 11:00 у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» відбудеться відкриття експозиції, присвяченої трагедії Голодомору 1932–1933 рр., створена нашим Музеєм та Інститутом «Ткума» спільно з Українським центром вивчення Голодомору (м. Київ).

Нова виставка продовжує висвітлення теми геноцидальної політики тоталітарних режимів ХХ ст., яка представлена у нашому Музеї не тільки історією Голокосту, але й трагедією вірменського народу у 1915 р., депортацій народів Криму, геноцидів у Камбоджі та Руанді.

Нова експозиція містить експонати, документи та фотографії, що розповідають про передумови Голодомору, примусове вилучення зерна у селян, опір українців політиці колективізації сільського господарства (зокрема, ми надаємо відомості про Павлоградське повстання 1930 р.). Також у експозиції відображена доля євреїв та представників інших національних меншин – жертв злочину сталінського режиму.

Відкриття експозиції відбудеться за участі керівника Українського центру вивчення Голодомору проф. Людмили Гриневич, директора Центру з вивчення Голодомору Канадського інституту українських студій при Альбертському університеті Валентини Курилів та інших відомих українських вчених, громадських діячів, представників державних органів.

Після відкриття, о 12:30, розпочнеться публічна лекція Валентини Курилів, присвячена канадському досвіду викладання Голодомору та інших геноцидів у шкільних закладах.

Вхід вільний. Чекаємо на Вас!

Історична довідка:

Голодомор 1932–1933 рр., який призвів до багатомільйоннихлюдських втрат, став наслідком кампанії з колективізації сільського господарства, хлібозаготівель та інших проявів сталінської економічної політики в Україні. Колгоспи і цілі села за невиконання плану по хлібозаготівлям заносилися на «чорну дошку» з вилученням усіх промислових товарів і припиненням подальшого їх завезення.Це призвело до великого голоду. Жертвами Голодомору, за різними підрахунками, стали від 3 до 6 мільйонів українців, які складали більше 80% жертв, а також росіян, поляків, євреїв, німців та представників інших етнічних груп, що мешкали на території УРСР. У 2006 р. Верховна Рада України офіційно визнала Голодомор 1932–33 рр. геноцидом українського народу.