Стартує онлайн-фестиваль, присвячений творчості поета Пауля Целана

Дорогі друзі! Центр досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, Українське гуманітарне видавництво «Дух і літера» за підтримки Українського культурного фонду 24-26 вересня проводитимуть онлайн-фестиваль, присвячений творчості поета Пауля Целана.

Під час Фестивалю заплановано дві лекції професора Петра Рихла про життя та творчість Пауля Целана, круглий стіл на тему: «Пауль Целан у мультикультурному контексті», за участі Костянтина Сігова, Марка Бєлорусця, Дмитра Стуса та Петра Рихла, поетичні читання творів Пауля Целана, показ документального фільму «Повернення. Пауль Целан» (реж. Галина Устинко-Гайдай, Олена Дмитрієвська) та віртуальна виставка ілюстрацій до віршів Пауля Целана художниці Гельґи фон Льовеніх. Під час фестивалю відбудеться презентація нової книги професора Петра Рихла «Пауль Целан. Референції» (Дух і Літера, 2020).

Пауль Целан – знаковий поет ХХ століття, який в своїй творчості перевернув світ традиційної поезії, радикально змінивши мову, поетику, стилістику та естетику. Феномен творчості Пауля Целана залишається поза часом. Його вважають своїм поетом і німці і євреї, і французи і румуни, і австрійці і ми – українці. Паулю Целану вдалося торкнутися до найболючіших нервів епохи та сублімувати у своїх віршах її найгостріші суперечності. Вірші Целана перекладено сьогодні на всі культурні мови світу.

Посилання на події будуть доступні на сторінці Фестивалю у Facebook.