Запорізькі єврейські читання-2018

19–20 квітня у Запоріжжі проходила науково-практична конференція «Запорізькі єврейські читання–2018», організаторами якої вже традиційно стали Український інститут вивчення Голокосту «Ткума», Музей «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Запорізький національний університет.

Робота конференції розпочалася із пленарного засідання. Вітальні слова на відкриті заходу пролунали з вуст декана історичного факультету проф. Володимира Мільчева, професора кафедри політології та права ЗНУ Володимира Орлянського, директора Інституту «Ткума» та Музею Голокосту д-ра Ігоря Щупака.

Після цього на пленарному засіданні із доповідями виступили проф. Володимир Мільчев, проф. Олександр Давлєтов, д-р Ігор Саламаха, та д-р Ігор Щупак. Далі конференція продовжила роботу у форматі секцій – «Історія та історична пам'ять» та «Філософія і філологія».

На історичній секції розглядалися різноманітні сюжети, пов’язані з історією євреїв в Україні та світі у XVIII–XXI ст. Свої напрацювання учасникам Запорізьких читань представили д-р Олександр Круглов, проф. Володимир Орлянський, д-р Ігор Саламаха, д-р Ольга Маклюк, д-р Юрій Іріоглу, д-р Владислав Грибовський, Сергій Білівенко, д-р Юлія Головко, д-р Інна Шугальова, д-р Роман Молдавський, Тетяна Татаріна, проф. Григорій Кондратюк, Інна Заїка, Олена Школова, д-р Оксана Казакова, Роман Пругло, Маріанна Шпак, Людмила Данилюк, Валерій Снєгірьов, Ольга Сахно, Вікторія Коробко.

На філософо-філологічній секції традиційно розглядали широке коло питань, пов’язане в першу чергу з образами євреїв в художніх творах та творчістю єврейських літераторів. Із доповідями тут виступили Ілля Бей, д-р Семен Бельман, д-р Наталя Горбач, Єлизавета Зікунова, Наталія Козленко, д-р Любов Костецька, проф. Семен Литвак, Людмила Некрасовська, д-р Валентина Ніколаєнко, проф. Ірина Павленко та інші.

На заключному пленарному засіданні були підбиті підсумки роботи конференції. З приємністю було констатовано зростання наукового рівня «Запорізьких єврейських читань» та активність учасників студентсько-аспірантської секції.

Завершилися цьогорічна конференція екскурсією на острів Хортиця.