Студенти Потсдамського університету відвідали Інститут "Ткума" і Музей Голокосту

25 липня на запрошення депутата міської ради Ашера Черкаського до нашого міста завітала група студентів-магістрантів факультету вільних мистецтв Потсдамского університету під керівництвом д-ра Віталія Віленчика (Інститут історії, Потсдамський університет) та д-ра Olaf Glöckner (Олаф Глокнер, Центр Мозеса Мендельсона). Головною метою їхнього візиту стало бажання познайомитися ближче з історією та сьогоденням євреїв в Україні, дізнатися, як пам’ять про Голокост зберігається та підтримується у нашій державі та як між собою взаємодіють різні національні і соціокультурні групи.

У супроводі Ашера Черкаського і Олега Ростовцева гості з Потсдаму оглянули центр «Менора» і синагогу «Золота Троянда», після чого відвідали Музей «Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні». Заступник керівника наукового відділу Музею д-р Денис Шаталов провів захоплюючу екскурсію та познайомив німецьких освітян не лише з ключовими фактами з історії українсько-єврейських відносин, а й з особливостями репрезентації складних і трагічних сторінок минулого у музейному просторі.

Після екскурсії Музеєм Голокосту гості зустрілися з д-ром Ігорем Щупаком та поспілкувалися щодо особливостей збереження пам’яті про Голокост в Україні та Німеччині, а також щодо "німецького вектору" у міжнародному спіробітництві інституту "Ткума". Вони були вражені тим, що тема «остаточного вирішення єврейського питання» є обов’язковою для вивчення учнями та включена у шкільні підручники з історії. Разом зі співробітниками Інституту «Ткума» було обговорено можливості подальшого співробітництва та проведення спільних наукових і освітніх проектів, у першу чергу – для молодих дослідників, які вивчають єврейську історію та Голокост. Тож далі буде - і студентські, і професорські українсько-німецькі проекти.