Церемонія пам'яті жертв Голокосту пройшла у Дніпрі

18 жовтня у парку імені Ю. Гагаріна у Дніпрі відбулася церемонія пам’яті, присвячена 77-й річниці початку масових розстрілів євреїв нашого міста в роки Голокосту.

На траурному мітингу були присутні члени єврейської громади міста, ветерани війни, учні єврейської школи Дніпра "Ор Авнер Хабад-Любавич» імені Леві-Іцхака Шнеєрсона, вихованки Махона «Бейс Хая-Мушка», студентки Міжнародного гуманітарно-педагогічного інституту «Бейт Хана» і жителі міста .

Мітинг відкрився виконанням державних гімнів України та Ізраїлю, а потім ведучий заходу Максим Касьянов надав перше слово Другому секретарю посольства держави Ізраїль в Україні, директору Ізраїльського Культурного Центру в Дніпрі В'ячеславу Смоткіну, який наголосив на важливості збереження пам'яті про Голокост як глобальної трагедії як для кожної єврейської громади, так і для всього єврейського народу і всіх народів світу.

Головний рабин Дніпра і регіону Шмуель Камінецький розповів про створення оновленого меморіалу, де будуть встановлені стели з іменами людей, розстріляних на цьому місці. Голова Ради євреїв-ветеранів Соломон Флакс закликав керівників єврейських організацій, особливо пов'язаних зі збереженням історичної пам'яті і освітою, сприяти тому, щоб євреї Дніпра і гості єврейської громади відвідували це місце, і щоб пам'ять про трагедію жовтня 1941-го року передавалася наступним поколінням.

На церемонії пам’яті зі словами про важливість збереження пам’яті про ці трагічні сторінки нашого минулого виступили Голова представництва філії «Сохнут-Україна» Рафаель Хельцер, директор Інституту «Ткума» і Музею Голокосту д-р Ігор Щупак, радник міського голови Олег Ростовцев, депутат обласної ради, капітан ЗСУ Павло Хазан.