Музейний марафон, присвячений Праведникам народів світу

26 жовтня у Києві відбувся музейний марафон, присвячений українським Праведникам народів світу та іншим рятівникам євреїв під час Голокосту. Проект було організовано Національним музеєм історії України у Другій світовій війні за участі Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» і Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума».

Музей історії України у Другій світовій війні створив експозицію «Праведний шлях: українці-рятівники»; запросивши на зустріч дітей та онуків українських Праведників, вчителів історії та студентів, науковців та журналістів. Зокрема, на зустрічі була присутня Лариса Шулежко з Черкас – донька Праведниці Олександри Шулежко.

Завдяки сприянню проекту Інституту «Ткума», Музею Голокосту і Яд Вашем «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності» київським колегам було передано наукову та навчально-методичну літературу з історії Другої свтової війни та Голокосту; д-р Ігор Щупак виступив із лекціями – «Українські рятівники євреїв під час Голокосту» і «Пам’ять про українських Праведників народів світу в музейному просторі та на сторінках підручників».

«Вийшов дуже гарний, зацікавлений діалог з колегами – музеологами, науковцями, вчителями історії, а також зі студентами історичного факультету Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова та інших навчальних закладів – зазначив д-р Щупак. – Щиро вдячний за участь у заходах нашим друзям із київського видавництва «Оріон», як на мене – найбільш креативного та кращого в Україні видавця підручників, атласів та іншої навчально-методичної літератури. Я у захваті від можливостей розвитку нашої співпраці, до якої – впевнений – долучаться нові партнери. Бо ми маємо пам’ятати справжній українських Героїв, які ризикували власним життям та життям своїх рідних, рятуючи інших людей».