Круглий стіл "Голодомор, Голокост: уроки історії"

11 лютого в Інституті «Ткума» відбувся круглий стіл «Голодомор, Голокост: уроки історії», організований за ініціативи Всеукраїнського щомісячника «Бористен» (головний редактор – Фідель Сухоніс) у рамках спільного проекту інституту «Ткума» і Яд Вашем «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності». Учасниками заходу стали історики, журналісти, представники національних громад Дніпра.

З цікавою презентацією виступила Ірина Рева (Музей «Громадянський подвиг Дніпропетровщини під час АТО»): вона представила матеріали опитування українських бійців щодо мотивації ризикувати життям на фронті; та їхніх родинних спогадів про трагедію Голодомору. Проф. Олександр Нікілєв (ДНУ ім. О.Гончара) розповів про архівні документи, які свідчать про факти голоду  у національних, зокрема, єврейських, районах України протягом 1932-33 рр..

У рамках круглого столу відбулась дискусія про історичні міфи і комплекси віктимності, про національний егоїзм і про подвиг Праведників. «Для того, щоб розуміти уроки історії, дуже важливо говорити не тільки про жертв. – зазначив д-р Ігор Щупак. – Обов’язково треба говорити про опір – про ті повстання, які були під час Голодомору, і під час Голокосту – і про рятування. Дуже важливо, щоб ми не сприймали зло й агресію як банальність. Не менш важливо розробити механізми протидії можливого повторення геноцидів у масових масштабах: і стосовно стримання агресії, і стосовно створення певної ідейно-моральної атмосфери в суспільстві».