Круглий стіл «Ксенофобія як загроза поліетнічному та релігійному миру в Україні та виклик створенню модерної української нації»

02 квітня в Ісламському культурному центрі (м. Дніпро) відбувся круглий стіл на тему: «Ксенофобія як загроза поліетнічному та релігійному миру в Україні та виклик створенню модерної української нації». Учасники обговорювали ксенофобію як суспільне явище, яке зумовлене економічними, політичними та культурними чинниками, наводили приклади проявів ксенофобії в Україні та світі, пропонували заходи щодо боротьби й профілактики цього явища.

Учасниками круглого столу стали представники різних релігійних конфесій, правозахисники, члени національних громад м. Дніпро, журналісти. Також до участі в круглому столі було запрошено представників обласної та міської влади, моніторингову команду ОБСЄ, ЗМІ. Модератором заходу виступив Павло Федосов, голова релігійної громади мусульман «Відродження» (м. Дніпро).

Серед спікерів круглого столу - Ольга Васильєва, керівник відділу ОДА, аспірантка відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України; Едгар Девлікамов, заступник муфтія ДУМУ «УММА», імам Ісламського культурного центру (м. Дніпро); Іван Красіков, голова ГО «Неурядова медійно-адвокаційна група»; Василь Пантелюк, священник Української греко-католицької церкви, директор «Карітас-Донецьк» (м. Дніпро); Дмитро Поворотний, протоієрей Української православної церкви, представник Eleos-Dnipro, військовий священник; Олег Ростовцев, член правління дніпровської єврейської громади, радник міського голови Дніпра; Ділявер Саідахметов, голова інформаційного відділу ДУМУ «УММА»; Тетяна Талько, доцент кафедри філософії Дніпровського національного університету ім. О. Гончара; д-р Ігор Щупак.

Учасники круглого столу дійшли висновків, що в Україні, порівняно з іншими країнами, досить високий рівень толерантності, але останніми роками почастішали випадки нетерпимості до ромів, мусульман і юдеїв. Тому профілактика ксенофобії і боротьба з нею залишаються важливими для нашого суспільства.