Вшанування пам’яті Праведників народів світу – уродженців Придніпров’я: громадське обговорення у Новомосковську

20 травня 2019 р. у приміщенні Виконавчого комітету Новомосковської міської ради відбулося громадське обговорення питання щодо найменування однієї з вулиць Новомосковська на честь уродженки міста, Праведниці народів світу Наталії Василівни Левченко.

У період нацистської окупації Наталія Левченко (дівоче прізвище Бабенко) врятувала від неминучої смерті єврея Леоніда Гольверка. На початку березня 1942 р. нацисти запланували провести масштабну розстрільну «акцію» та убити майже 400 євреїв-мешканців Новомосковська і його околиць. Напередодні розстрілу євреї були загнані у крижану воду Самари, де їх тримали протягом певного часу, після чого погнали на місце страти. Леонід Гольверк, який не відзначався високим зростом, під час загального хаосу занурився у воду та у такий спосіб не потрапив до натовпу людей, що гнали до розстрільних ям.

Родина, тоді ще 15-річної, Наталії Левченко за цими подіями спостерігала з вікна свого будинку, що розташовувався поблизу річки. Помітивши одиноку постать хлопця, який не міг зважитись вийти з води, вона на човні (їх мали практично усі жителі, що мешкали над Самарою) підібрала Леоніда та доправила до себе додому.

Сім’я надала притулок хлопцю, нагодувала його, допомогла теплими речима. За певний час дивом врятований вирушив до своїх знайомих, в яких сподівався знайти постійний сховок. Його мандрівки околицями Новомосковська тривали аж до завершення окупації міста наприкінці вересня 1943 р.

У 1996 р. подвиг Наталії Левченко був вшанований Державою Ізраїль, що надала їй почесне звання Праведниці народів світу.

Наприкінці 2018 р. Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» звернувся до Новомосковської міської ради із пропозицією вшанувати пам’ять Наталії Левченко шляхом найменування на її честь об’єкту міської топоніміки (вулиці, проспекту, площі).

Громадське обговорення, що відбулося цього понеділка є обов’язковим елементом процедури перейменування. Під час засідання позицію Інституту «Ткума» представляли заступник директора д-р Єгор Врадій та наукова співробітниця Ірина Радченко. У обговоренні взяли участь мешканці вулиці Шмідта, запропонованої до перейменування, представники міського самоврядування Новомосковська, Краєзнавчого музею міста тощо. надзвичайно важливо, що історія порятунку, а також інформація про життя родини Наталії Левченко прозвучала з вуст її сина Cергія Левченка, який також продемонстрував усім присутнім документи з родинного архіву, матеріали пов’язані із історією своїх рідних.

Під час обговорення усі бажаючі змогли ознайомитись із інформаційними матеріалами, присвяченими постаті Наталії Левченко та іншим Праведникам народів світу, що були підготовлені Інститутом «Ткума». Варто відзначити, що плакати цієї серії вже використовуються не лише для інформування населення, але й у якості наочних матеріалів у освітніх закладах регіону.

Усі присутні на громадському обговоренні одноголосно підтримали ініціативу щодо перейменування вулиці на честь Наталії Левченко, що було зафіксовано у відповідному протоколі засідання. Сподіваємось, що на найближчій сесії депутати Новомосковської міської ради підтримають це рішення громадськості, і вулиця Наталії Левченко вже незабаром офіційно з’явиться на мапі міста та області.