Інститут "Ткума" відвідав син Праведниці народів світу Сергій Левченко

28 травня Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» відвідав Сергій Левченко – син Праведниці народів світу Наталії Василівни Левченко, уродженки Новомосковська, яка під час нацистської окупації врятувала від загибелі єврея Леоніда Гольверка.

На початку березня 1942 р., коли у Новомосковську розпочалось знищення євреїв, Наталії Левченко (дівоче прізвище Бабенко) було 15 років. Напередодні розстрілу євреї були загнані до ріки Самари, звідки їх погнали на місце страти. Під час загального хаосу Леонід Гольверк занурився у воду та у такий спосіб не потрапив до натовпу людей, яких гнали до розстрільних ям. Помітивши із вікна будинку хлопця, який не міг зважитись вийти з води, Наталя на човні підібрала Леоніда та привезла додому. Родина Левченко надала притулок хлопцю, нагодувала його та допомогла теплими речима. Через деякий час врятований хлопець вирушив до своїх знайомих, в яких сподівався знайти постійне сховище. Його мандрівки околицями Новомосковська тривали до завершення окупації міста наприкінці вересня 1943 р. У 1996 р. подвиг Наталії Левченко був вшанований Державою Ізраїль, що надала їй почесне звання Праведниці народів світу.

Пам’ять про подвиг Наталії зберігається у родині Левченко дотепер. Її син Сергій зустрівся сьогодні з науковими співробітниками Інституту «Ткума» і Музею Голокосту, розповів дивовижну історію своєї матері та продемонстрував офіційні нагороди – диплом та медаль, надані Державою Ізраїль Праведниці народів світу Наталії Левченко.

До речі, нещодавно на громадському обговоренні у Новомосковській міській раді було одноголосно підтримано ініціативу щодо перейменування однієї з вулиць на честь пані Наталії. Тож сподіваємося, що вулиця Наталії Левченко вже незабаром офіційно з’явиться на мапі міста та області.