Інститут "Ткума" і Музей Голокосту на туристичному форумі «Dnipro Region Туризм – 2019»

Протягом 07-08 червня Інститут "Ткума" й Музей "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні" брали участь у туристичному форумі «Dnipro Region Туризм – 2019», організованому у Дніпрі за ініціативи Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Головна мета форуму – зробити Дніпро та область привабливими для туристів і самих мешканців; подумати та обговорити, що ми знаємо / не знаємо про наш регіон, його історичні пам’ятки та людей, які тут народились, жили, діяли. І це важливо не тільки для кожного музею, турагенції, навчального закладу,  - а важливо для нас, для того, якими ми є, з якими думками та почуттями ми живемо на українській землі.

- У рамках форуму відбулась зустріч з істориком, філологом, професором єврейських студій Йохананом Петровським-Штерном (Northwestern University, Чикаго, США), який презентував свою книгу «Штетл. Золота доба єврейського містечка». У 2015 р. за це видання професор був відзначений Національною премією США за найкращу книгу з єврейської історії та номінований на Пулітцерівську премію.

- Учасники Туристичного форуму відвідали Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», екскурсію яким провела науковий співробітник Ірина Радченко.

- У гостинному Музеї українського живопису відбулась дискусія «Туристичний потенціал: як зробити регіон привабливим?», до якої було запрошено Світлану Єрмакову (КДЦ «Менора»), Анну Ковальчук (Дніпропетровське інвестиційне агентство), Ганну Колєду (КП «Агентство Розвитку Дніпра»), Юрія Пасічника («Академія Туризму»), Володимира Виборного (Етнографічний парк «Козацький хутір «Галушківка»), д-ра Ігоря Щупака. Модерував захід Юрій Богданов (радник голови Дніпропетровської ОДА).

- Там же відбулася дискусія «Історичний та легендарний спадок: культурний та туристичний контекст» за участі Йоханана Петровського-Штерна (Northwestern University, Чикаго, США), Сергія Громенка (Радіо Свобода), Сергія Жука (Ball State University, США), письменника Віталія Капранова, телеведучого, історика та письменника Олександра Зінченка; модератором виступив д-р Ігор Щупак. Зокрема, Віталій Капранов розповів про невідомі широкому колу жителів Дніпра сторінки з життя Д. І. Яворницького; Сергій Жук поділився згадками про джаз-клуб і дискотеку - одну з найкращих у колишньому Радянському Союзі - та про створення Палацу студентів; Йоханан Петровський-Штерн та д-р Щупак згадали психіатричну лікарню на житловому масиві Ігрень, де за часів Другої світової війни та Голокосту нацистами було знищено велику кількість пацієнтів, і яку за радянську добу перетворили на місце розправи з дисидентами.

- Наступного дня провели дискусію «Дніпровський мультикультуралізм». Спікерами дискусії виступили представники різних національностей та конфесій: голова Дніпровської мусульманської громади Рамзан Курбанов, голова жіночого сектору вірменської громади Дніпра Арміне Саакян, та ін. Говорили про історію татар, вірмен, євреїв Катеринослава-Дніпропетровська-Дніпра та про перспективи розвитку етнічного туризму у регіоні. Пані Арміне представила три об'єкти, пов’язані з вірменським народом, які можуть сприяти розвиткові туризму: це, у першу чергу, найбільший у Східній Європі вірменський храм – Апостольська церква; це також селище Березнуватівка Солонянського району Дніпропетровської області, де народився Герой України Сергій Нігоян; а також майстерня видатного вірменського художника у Кам’янському. Пан Рамзан розповів історію появи мусульман у нашому регіоні, окрему увагу приділивши розповіді про колишню соборну мечеть на вулиці Херсонській, побудовану мусульманами міста ще у 1911 році, а згодом, у радянський час, розташовувалися різноманітні господарські приміщення. Пізніше замість мечеті там функціонувала дитяча спортивна школа. Лише минулого року будівля була повернута мусульманській громаді.

"На мій погляд, важливо не тільки поговорити, обмінятись інформацією та ідеями - підкреслив д-р Ігор Щупак. -  Власне, й ідеї, які я озвучив, не є моїм «оригінальним відкриттям»: про це говорили й раніше. Проте буде гарно не тільки для тур фірм, але й для міста й регіону, якщо ми зробимо таке:

- універсальну історичну мапу Дніпра та області із позначенням основних історичних місць, пам’ятків архітектури, та культових, духовних центрів, осередків різних національних та релігійних громад, а також військо-патріотичних таборів тощо;

- календар національних свят християн, мусульман, юдеїв, а ще з позначенням важливих історичних подій, зокрема – з історії міста та області; тоді різні цікаві, яскраві фестивалі, івенти будуть у нас практично безперервними".

Ще раз дякуємо за організацію форуму Дніпровській ОДА та нашим партнерам – проекту «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності».