Трансрегіональна Академія «After Violence. The (Im-)Possibility of Understanding and Remembering”

Протягом 10-17 червня в Інституті «Ткума» проходила Трансрегіональна Академія «After Violence. The (Im-)Possibility of Understanding and Remembering”, учасниками якої стали близько тридцяти вчених з 14 країн світу. Організаторами освітнього проекту стали Prisma Ukraïna – Research Network Eastern Europe (Forum Transregionale Studien, Berlin), Center for Governance and Culture in Europe/University St. Gallen (St. Gallen), German Historical Institute Warsaw, European University Viadrina (Frankfurt/Oder), Український інститут вивчення Голокосту «Ткума», Центр прикладної антропології (Київ).

Протягом днів роботи Академії на учасників чекала насичена та цікава освітня програма:

-лекція д-ра Тетяни Портнової (Дніпровський національний університет ім.О.Гончара) "Як прочитати місто? Дніпро та його історії";

-екскурсія-практикум-дискусія "Єврейський музей - досвід реконструкції" (проводив д-р Денис Шаталов);

-Лекція д-ра Яна Берендса (Centre for Contemporary History Potsdam) "Досліджуючи жорстокість у соціалістичному та пост-соціалістичному суспільствах";

-семінар «Вплив війни, жорстокості та дислокації на життєві світи «Остарбайтерів»», який провела д-р Кармен Шайде (Бернський університет) та інші, не менш цікаві, заходи.

Окрему частину програми становили презентації наукових проектів учасниками Академії, дискусії та екскурсії Дніпром з акцентом на історії Катеринослава та радянського Дніпропетровська (проводили професор історії України в Європейському університеті Віадрина (Франкфурт-на-Одері) та директор мережі дослідників Східної Європи PRISMA UKRAЇNA в Берліні Андрій Портнов та д-р Денис Шаталов).