Міжнародний освітній проект «Історичні наративи та мультиперспективність. Друга світова війна: про оповідання та мовчання» пройшов у Гданську

Протягом 25–30 червня у Гданську (Польша) проходив міжнародний освітній проект «Історичні наративи та мультиперспективність. Друга світова війна: про оповідання та мовчання», організований Міжнародним освітнім центром у Дортмунді (IBBDortmund) і Мінським міжнародним освітнім центром ім. Й. Рау (IBB Мінськ) за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини спільно з партнерами – Українською асоціацією усної історії, Фондом розвитку Брестської фортеці, Фондом «Голокост». Учасниками проекту стали молоді історики, педагоги, представники сфери історичної освіти з Білорусі, Росії, Німеччини та України. До участі було запрошено наукового співробітника Інституту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Марину Стрільчук.

Метою освітньої поїздки було знайомство з практиками роботи і репрезентаціями історичних наративів про Другу світову війну у різних країнах, формування діалогу між мультиплікаторами історичної освітньої роботи з чотирьох країн, обмін думками, а також налагодження співпраці один із одним і з потенційними партнерськими організаціями з Польщі. На учасників проекту чекала насичена освітня програма: надзвичайно інформативні лекції-презентації, присвячені історичним наративам та культурі пам’яті про Другу світові війну у Східній Європі від Антона Маркштедера (IBB Dortmund) та Вікторії Науменко (Українська асоціація усної історії), теоретичні та практичні заняття з однією із сучасних методикам історичної освітньої роботи (storytelling) від В’ячеслава Корсака (IBB Мінськ), практична робота з формулювання національних історичних наративів у міжнародних групах. Успішну групову комунікацію між учасниками протягом усього проекту забезпечувала Констанце Штолль (Німеччина).

Програма проекту не обмежувалася лише аудиторною роботою: молоді історики мали змогу відвідати Гданський музей Другої світової війни та разом із одним із творців експозиції Дмитром Панто познайомитися з концепцією та головним наративом музею, дізнатися про феномен конкуруючих історичних наративів і конфлікти пам'яті про Другу світову війну у Польщі. Учасники також відвідали Європейський центр Солідарності – сучасний музейний, освітній і науковий простір, присвячений не лише польському профспілковому руху «Солідарність», а й іншим опозиційним рухам, що призвели до падіння комуністичних режимах у країнах соціалістичного табору.

Після завершення освітньої поїздки комунікація між учасниками не припиняється, адже попереду на них чекає розробка у міжнаціональних групах спільних проектів, присвячених історії та пам’яті про дражливі сторінки історії Другої світової війни.

#civilsocietycooperation