Помер д-р Пол Левін

З сумом повідомляємо, що кілька днів тому у Берліні (Німеччина) раптово помер відомий вчений, дослідник історії Голокосту д-р Пол Левін. Він був асоційованим професором та старшим викладачем Центру Х’юго Валентайна Університету Упсали (Швеція), спеціалізувався на історії та пам’яті про Голокост.

З часу захисту дисертації у 1996 р. на тему «Від байдужості до діяльності: шведська дипломатія та Голокост 1938–1944», П. Левін опублікував велику кількість статей стосовно різних аспектів історії й пам’яті про Голокост, у тому числі – розділ «Спостерігач» в Оксфордському довіднику з вивчення Голокосту (Лондон, 2010). Його монографія «Рауль Валленберг у Будапешті: міф, історія та Голокост» (Лондон, 2010) була перекладена шведською мовою і видана у Лунді в 2011 р.
Д-р Левін двічі приїздив до нас, в Інститут «Ткума» і Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» – вперше ще у лютому 2013 р., на відкриття дебатного турніру для школярів “Dnipro Open”, який ми проводили спільно з громадською організацією “New Vision”, та щоб поспілкуватися з українськими вчителями, які вивчають з учнями історію Голокосту.
Саме тоді виникла ідея зробити український варіант відомого навчального посібника Стефана Брухфельда і Пола Левіна ««Перекажіть це дітям вашим…»: Книга про Голокост в Європі 1933– 1945». Ця книга, перше видання якої вийшло 20 років тому, сьогодні опубліковане багатьма мовами у різних країнах світу, і дотепер продовжує бути високоефективним освітнім інструментом та платформою для дітей, батьків, вчителів, шкіл та університетів. У кожній із десятків країн, де була видана книга, до видання включався спеціальний розділ, написаний місцевими істориками про особливості Голокосту в цій країні.
Пол Левін приїздив до Інституту «Ткума» до Дніпра, аби обговорити майбутню книгу, відвідував наш Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».
У 2018 р. «“ПЕРЕКАЖІТЬ ЦЕ ДІТЯМ ВАШИМ…”: КНИГА ПРО ГОЛОКОСТ В ЄВРОПІ 1933– 1945» УПЕРШЕ БУЛА ВИДАНА ІНСТИТУТОМ «ТКУМА» УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ; до книги включені написані Ігорем Щупаком два розділи, присвячені історії євреїв України та подіям Голокосту на українських теренах. Зараз цей навчальний посібник, рекомендований Міністерством освіти і науки України, користується великою популярністю серед українських освітян. Очевидно, ця книга є кращою пам’яткою про відомого шведського науковця та популяризатора історії…
Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким д-ра П. Левіна.