Відкриття музею-кімнати «Миргород: Музей Голокосту»

28 жовтня у середній школі № 5 м. Миргород (Полтавська обл.) відбулося відкриття музею-кімнати «Миргород: Музей Голокосту». Ця подія була приурочена до річниці розстрілу євреїв Миргорода гітлерівськими окупантами та Дню вигнання нацистів з України. На урочистостях, присвячених відкриттю нової музейної установи, був присутній науковий співробітник Інституту «Ткума» Валентин Рибалка.

Музей був створений з ініціативи Миргородської єврейської громади та за підтримки міжнародної некомерційної організації RememberUs, яка займається тим, що допомагає громадам в Україні, США і Ізраїлі вшановувати пам'ять загиблих євреїв, відкривати музеї, навчати дітей історії Голокосту. До створення музею також долучилися представники міжнародних громадських та волонтерських організацій, керівники шкіл, музейники, художники-дизайнери. Значну науково-методичну допомогу у створенні надали Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» та Музей «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні».

По закінченню урочистостей Валентин Рибалка зустрівся з керівником єврейської общини м. Миргород, ініціатором створення миргородського музею Голокосту Михайлом Рутгайзером. Під час зустрічі було обговорено перспективи подальшої співпраці.