23 листопада Україна та світ вшановують пам’ять жертв Голодомору

23 листопада Україна та світ вшановують пам’ять жертв Голодомору.

Голодомор 1932–1933 рр., який призвів до багатомільйонних людських втрат, став наслідком кампанії з колективізації сільського господарства, «розкуркулення» селян, хлібозаготівель та інших проявів сталінської економічної політики в Україні. Колгоспи і цілі села за невиконання плану по хлібозаготівлям заносилися державою на «чорну дошку» з вилученням усіх промислових товарів і припиненням подальшого їх завезення. Це призвело до великого голоду. Жертвами штучно створеного комуністичною владою Голодомору, за різними підрахунками, стали від 3 до 7 мільйонів українців, які складали більше 80% жертв, а також росіян, поляків, євреїв, болгар, німців та представників інших етнічних груп, що мешкали у національних районах на території УСРР. Документально засвідчено факти смерті від голоду в єврейських національних районах – Сталіндорфському (знаходився у межах сучасної території Дніпропетровської області), Ново-Златопольському (Запорізька обл.), Калініндорфському (Херсонщина).

У 2006 р. Верховна Рада України офіційно визнала Голодомор 1932–33 рр. геноцидом українського народу. На сьогодні актом геноциду Голодомор на міждержавному рівні, крім України, визнають 15 держав-членів ООН та держава Ватикан.

Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» та Музей «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» вшановують пам'ять усіх жертв першого геноциду на українських землях та докладають практичних зусиль для збереження пам’яті про цей геноцид: щороку ми проводимо музейні освітні уроки для школярів і студентів з історії Голодомору та церемонії пам’яті; організовуємо публічні лекції провідних українських науковців– фахівців з цієї теми; у співпраці з Українським центром досліджень Голодомору на чолі з проф. Людмилою Гриневич у 2016 р. у Музеї створено постійну експозицію, присвячену Голодомору 1932–33 рр. та іншим, маловідомим голодам. Безумовно, наша діяльність у напрямку комеморації цієї теми продовжуватиметься.

Пам’ятаймо.