Освітній проект «Нас об’єднує пам’ять» до Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У ці дні світова спільнота згадує трагічні події цього найкривавішого глобального військового конфлікту, під час якого загинули, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів людей.

Символом пам’яті жертв не тільки Другої світової війни, а й загалом усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 р., є квітка червоного маку, яка уособлює кривавий слід від кули. Його появу пов'язують із віршами канадського військового лікаря Джона Мак-Крея (1915 р.) та представниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл (1918 р.), у яких вони згадували червоний мак як знак скорботи за полеглими. Уперше цей символ був використаний у 1920 р. Національним Американським легіоном для вшанування пам’яті американських солдатів, які загинули під час Першої світової війни. В Україні червоний мак як символ пам’яті жертв Другої світової війни на державному рівні почав використовуватися з 2014 р.

У День пам’яті і примирення хочемо познайомити наших читачів із унікальним освітнім та водночас важливим суспільним проектом – «Нас об’єднує пам’ять». Його автори – житомирські вчителі – Андрій та Катерина Магалецькі, які представляють ЗСШ № 21 та Житомирську міську гімназію № 3 відповідно. Унікальна ініціатива, присвячена символам пам’яті жертв найбільших трагедій ХХ ст. – Голодомору, Голокосту, геноциду вірмен, депортації кримських татар. Учасниками проекту є учні різного віку, а також мешканці Житомира.

 

Андрій та Катерина Магалецькі – творчі вчителі нової генерації, постійні учасники проектів Інституту «Ткума», призери конкурсу творчих робіт «Уроки війни та Голокосту – уроки толерантності», учасники та ініціатори багатьох важливих громадянських ініціатив та проектів та просто чудові люди добрих думок та справ.