02 серпня – Міжнародний день пам’яті геноциду ромів

02 серпня – Міжнародний день пам’яті геноциду ромів.

Нацистську політику тотального винищення ромів та сінті часто позначають як «маловідомий» геноцид. Не останню роль у появі такого формулювання відіграв брак у ромському середовищі письмової традиції пам’ятання про трагедію. Дослідники буквально по крихтам акумулюють відомості про цю страшну сторінку минулого, черпаючи інформацію з документації виконавців цього злочину, або з поодиноких спогадів сучасників нищення ромських громад під час нацистської окупації.

Ромів використовували на примусових роботах, депортували до концентраційних таборів, масово знищували. Вночі з 2-го на 3-тє серпня 1944 р. у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау в газових камерах було убито близько 3 тис. ромів, в тому числі дітей і старих. Саме цей день, чи точніше ніч, що у нацистських рапортах були позначені як «ліквідація циганського табору Біркенау» від 1996 р. вшановується як Міжнародний день пам’яті геноциду ромів. Україна відзначає цей день на державному рівні з 2004 р.

Масштаби страшної статистики Аушвіц-Біркенау вражають: з 23 тис. ромів, депортованих з 14 країн Європи, у цьому таборі загинуло понад 20 000. Під час Другої світової війни нацистами та їх прибічниками було знищено понад 90% ромського населення Австрії, Німеччини, Естонії. Внаслідок каральних акцій німецької окупаційної влади в Україні було знищено близько 20 тис. ромів. За різними підрахунками, жертвами геноциду ромів у роки Другої світової війни стали до 500 тис. осіб, або понад 25% довоєнного ромського населення Європи.