В Україні встановлено День пам'яті українців, які рятували євреїв у роки Другої світової війни

Відучора 14 травня визначено Днем пам'яті українців, які рятували євреїв у роки Другої світової війни. Меморіальна дата встановлена спеціальною Постановою Верховної Ради України на знак поваги до українських рятівників, до їх співчуття та солідарності.

Україна посідає 4 місце у світі за кількістю Праведників народів світу. На даний момент цією високою відзнакою вшановано 2659 українців, які рятували євреїв під час Голокосту.

Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» і Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» протягом багатьох років досліджують історію українців-рятівників, результатом чого є проведення міжнародних наукових конференцій з цієї теми, видання монографій, довідників, публіцистичних видань, спогадів рятівників та врятованих.

Спільно з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією реалізовано програму з найменування вулиць населених пунктів регіону на честь українців – Праведників народів світу. Завдяки цьому проекту на мапі нашої області з’явилося 14 таких вулиць, зокрема у місті Дніпро – 2.

У рамках партнерства з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні Інститут «Ткума» і Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» беруть участь в проєкті «Портрети UA». Він присвячений українцям, які в роки Другої світової війни рятували євреїв від знищення. Мета проєкту – записати й оприлюднити якомога більше історій порятунку та імен Праведників народів світу, зберегти взірці їхньої гуманності в історичній пам’яті.

Наразі Об'єднана Єврейська Община України спільно з Інститутом «Ткума» готують цифровий проєкт «Праведники народів світу. Україна», який буде презентовано найближчим часом.