Круглий стіл «Ромська громада Дніпра: традиції, здобутки, подолання стереотипів»

08 квітня відбувся круглий стіл «Ромська громада Дніпра: традиції, здобутки, подолання стереотипів», організатором якого виступив Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д. Яворницького. У заході взяли участь представники влади, ромські громадські та культурні діячі, історики, музейні співробітники Дніпра . Наукові співробітниці Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» д-р Ірина Радченко та Марина Стрільчук презентували проєкт, присвячений трагедії ромського народу під час Другої світової війни та реалізований завдяки підтримці IHRA.

Зокрема, І. Радченко розповіла про пошуково-дослідницьку діяльність у наукових інституціях України та Молдови, результатом якої стало створення мобільної виставки, а також про її подальшу презентацію у Польщі, Німеччині, Молдові. М. Стрільчук присвятила доповідь створенню та відкриттю постійно діючої експозиції «Трагедія ромського народу в Україні та Молдові» в Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», а також акцентувала увагу на функціонуванні окремої сторінки на сайті Інституту «Ткума», присвяченої геноциду ромів.

Круглий стіл став вагомою частиною заходів, присвячених Міжнародному дню ромів (приуроченого до дати проведення І Всесвітнього конгресу ромів у Лондоні – 8 квітня 1971 р.). Окремим пунктом програми була презентація виставки картин ромського художника Тиберія Йонаша та його учнів – вихованців школи «Ром Арт». Справжньою прикрасою заходу став концерт Заслуженої працівниці культури України Любові Власової та ансамблю «Жива вода».

Хоча захід проходив здебільшого в офлайн-режимі, втім, усі зацікавлені могли доєднатися до перегляду онлайн завдяки трансляції, що відбувалася на офіційній сторінці ДНІМ у Facebook. Відеозапис заходу буде розміщено на ресурсах Інституту «Ткума» вже незабаром.