Круглий стіл до Дня пам'яті жертв депортації кримських татар

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримських татар. Під час головної хвилі депортації (18–20 травня 1944 р.) було виселено щонайменше 180 тис. осіб. У зв’язку із цією трагічною датою у Бібліотеці української діаспори ім. Джона Маккейна у Дніпрі відбувся круглий стіл за участі лідерів кримськотатарської общини, представників міської влади, духовенства, істориків, громадських діячів, учнів і студентів – киримли, українців, азербайджанців, євреїв, росіян.

Модерувала захід давній друг і партнер Інституту «Ткума» д-р Світлана Каюк (Дніпровський національний університет ім. О. Гончара). Перед учасниками круглого столу виступили, зокрема, координатор Земляцтва кримських татар у Києві Ельвін Кадиров, керівник Південно-Східного територіального відділу УІНП Ігор Кочергін, голова мусульманської громади Дніпра Рамазан Курбанов, директор Інституту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» д-р Ігор Щупак та інші. Під час заходу ми представили мобільну виставку Інституту «Ткума», яка присвячена депортаціям кримськотатарського народу.

Проникливою подією стала зустріч із Ресміє Абдуллаєвою – очевидицею депортації кримських татар 1944 р. Їй було дев’ять років, коли її родину було виселено з Батьківщини до Узбекістану, а її рідного дядька було вбито. Пані Ресміє до сьогодні пам’ятає весь той жах, з яким зіткнулися тисячі кримських татар, які протягом кількох хвилин лишилися усього, що мали, а сьогодні знову змушені стикатися з подібними явищами.

"На жаль, драма кримськотатарського народу продовжується і сьогодні через окупацію Криму Російською Федерацією. Тривають репресії по відношенню до киримли; чимало з них змушені знову покинути рідну кримську землю, - зазначив д-р Щупак. – Проте згадується, що протягом тисячоліть євреї, позбавлені можливості жити на своїй землі, не втомлювалися щороку повторювати: «Лешана габаа бірушалаїм» – «Наступного року – в Єрусалимі». Євреї мріяли про повернення до Ерец Ісраель, про духовний вихід з неволі та зближення з Б-гом. Зараз киримли і їхні брати – українці різного етнічного походження – можуть сказати: «Лешана габаа бі Бахчисарай» – «наступного року – в Бахчисараї». Вільні люди зустрінуться на звільненій кримській землі".