Інститут «Ткума» на Міжнародному книжковому фестивалі Book Space-2021

05 вересня у рамках видавничої програми Міжнародного книжкового фестивалю Book Space відбулись відкриті дискусії, організовані за участі Інституту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».

- Дискусія «ДОЛАЄМО ПРОСТІР І ЧАС: ПІДРУЧНИКИ З ІСТОРІЇ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ», спікерами якої були директорка відокремленого структурного підрозділу «Науковий ліцей міжнародних відносин ІІ–ІІІ ступенів» Університету митної справи та фінансів Наталія Власова, керівник освітніх програм Інституту «Ткума» Ірина Піскарьова та д-р Ігор Щупак. Під час презентації говорили про новітні підходи до вивчення історії. Чи можна навчити історії, не виходячи з дому, і як зацікавити школярів її вивчати? Як сучасні паперові книжки стають мультимедійними? Яким чином використовувати ігри під час навчання? Це далеко неповний перелік питань, які піднімалися у рамках інтерактивної бесіди-дискусії.

«До речі, у наших слухачів була чудова можливість відчути себе школярами – «розшифровувати» анаграми та «хмаринки слів», розгадувати кросворди; завантажувати відеофільми та відео-завдання на свої смартфони; пояснювати ілюстрації тощо, – зауважив д-р Щупак. – І так переходити з п’ятого класу до восьмого – лише за 45 хвилин! А найактивніші «учні» ще й отримали у подарунок книжки, які обрали самостійно. Обговорення довго тривало й після завершення презентації».

На презентації літератури було представлено деякі книжки з історії Голокосту, зокрема – всесвітньо відому роботу шведських істориків Стефана Брухвельда і Пола Левіна «Перекажіть це дітям вашим…» (перше українське видання включно з написаним д-ром Щупаком розділом з історії Голокосту в Україні було здійснено саме Інститутом «Ткума»).

- Дискусія «ТРАНСФОРМАЦІЯ КУЛЬТУРИ ПАМ'ЯТІ В УКРАЇНІ ТА ДЕКОМУНІЗАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ», спікерами якої були історикиня, редакторка та перекладачка Надія Гончаренко, проф. Ігор Кочергін, Ірина Рева, Олег Ростовцев, д-р Ігор Щупак.

Під час заходу презентували книжки д-ра Олександра Гриценка, присвячені процесам декомунізації в Україні та політиці пам'яті: «Президенти і пам’ять. Політика пам’яті президентів України (1994–2014): підґрунтя, послання, реалізація, результати», «Декомунізація в Україні як державна політика і як соціокультурне явище». Разом із учасниками ми обговорювали питання декомунізації та деколонізації в Україні, трансформації української культури та політики пам’яті в контексті пострадянських і посткомуністичних змін, а також їхнє висвітлення у науковому та публічному дискурсах.

Тих, хто не зміг потрапити на дискусію-презентацію Інституту «Ткума» і ближче познайомитися з навчальною, науковою та науково-популярною літературою з історії, щиро запрошуємо до бібліотеки Інституту «Ткума» й Музею «Пам’ять єврейського народу і Голокост в Україні» у Дніпрі – або до нашого сайту, де викладено pdf-версії багатьох наших видань.