Зустріч Робочої групи Міністерства освіти і науки України з оновлення навчальних програм

Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» продовжує семінари з українськими освітянами. Зрозуміло, що за умов повномасштабної агресії росії проти України освітня робота відбувається здебільшого онлайн.

В онлайн-конференціях, зум-нарадах беруть участь науковці та освітяни, які опинилися у різних куточках України та світу. Проте робота не припиняється, що особливо важливо за умов викликів сучасної війни, складовою якої є боротьба за збереження правдивої історичної пам’яті.

Співробітники Інституту «Ткума» беруть активну участь і в загальноукраїнських освітніх форумах і нарадах. Одним із таких важливих заходів 22 квітня стала зустріч Робочої групи Міністерства освіти і науки України з удосконалення існуючих державних навчальних програм з історії. Ініціаторами цієї зустрічі виступили Раїса Євтушенко, головна спеціалістка департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України, і Людмила Гриневич, докторка історичних наук, провідна наукова співробітниця Інституту історії України НАН України, директорка Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору (HREC in Ukraine).

У складі Робочої групи – відомі науковці та освітяни, серед яких – Костянтин Баханов, доктор педагогічних наук, професор кафедри правознавства Бердянського державного педагогічного університету; Ігор Гирич, доктор історичних наук, завідувач відділом Інституту української археографії та джерелознавства НАНУ ім. М. Грушевського; Володимир Головко, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України; Тетяна Мелещенко, кандидатка історичних наук, доцентка, професорка кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти, заступниця декана з наукової роботи історико-філософського факультету Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова; Павло Полянський, кандидат історичних наук, заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України та інші, у тому числі директор Інституту «Ткума» д-р Ігор Щупак.

Зокрема, Ігорю Щупаку спільно з проф. К. Бахановим і д-ром П. Полянським та іншими колегами було доручено перегляд і редагування програм із всесвітньої історії, де особлива увага має бути приділена історії ХХ і ХХІ ст. Адже саме у цей період відбувалися події історії, як докорінно змінили наш світ, у тому числі Друга світова війна і Голокост. Це особливо важливо сьогодні, коли події сучасної війни росії проти України порівнюють з подіями Другої світової війни; співставляють знищення українського населення з явищем геноциду, яскравим прикладом якого в історії ХХ ст. був Голокост.

До роботи над навчальними програмами можуть бути залучені усі творчі освітяни, багато з яких є учасниками освітніх програм Інституту «Ткума».