Освітнє заняття для учасників проєкту "Колель Тора"

Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» проводить заняття не тільки з освітянами та науковцями, але й з групами людей, які цікавляться історією.

Одним із таких занять була інтерактивна лекція директора Інституту «Ткума» д-ра Ігоря Щупака, яку він провів онлайн 19 квітня для учасників проєкту «Колель Тора».

«Є чимало тем історії, які треба обговорити і прояснити; адже сучасна війна росії проти України та людської цивілізації розпочалася з «війн пам'ятей», фальсифікації історії, – зауважив д-р Щупак. – Модель сучасної російської історичної пам’яті формується рашизмом-путінізмом та водночас є його продуктом, базується на фальсифікованій історії Московії-росії як головного «нащадка» Давньої Русі; піднесенні та оспівуванні «державницької ролі» царів і тиранів від Івана Грозного до Сталіна; неосталіністському баченні історії Другої світової війни; розумінні розпаду СРСР як “найбільшої геополітичної катастрофи ХХ століття”».

Серед історичних тем, якими спеціально займається Інститут «Ткума» у рамках вивчення Голокосту – історія українсько-єврейських відносин у ХІХ-ХХ ст.; історія антисемітизму; формування українського націоналізму та сіонізму; зародження тоталітарних ідеологій – комунізму, фашизму, нацизму та нового та страхітливого явища останніх часів – рашизму-путінізму.

Щиро дякуємо Олегу Каршенбауму, якому вдалося об’єднати у прагненні пізнання абсолютно різних людей із різними поглядами, але головне – небайдужих; тих, кого хвилюють питання історії та головне – проблеми людських цінностей.

Інститут «Ткума» запрошує до продовження діалогу. Адже історія, на жаль, стає все більш актуальною.