Науково-практична онлайн–конференція «Запорізькі єврейські читання–2023»

03 травня пройшла щорічна науково-практична онлайн-конференція «Запорізькі єврейські читання–2023», організована Інститутом «Ткума» та Запорізьким національним університетом за підтримки Міністерства освіти і науки України.

З вітальними словами до учасників заходу звернулися декан історичного факультету ЗНУ д-р Ольга Маклюк, професор кафедри політології та права Національного університету «Запорізька політехніка» Володимир Орлянський, д-р Ігор Щупак.

Далі конференція продовжила роботу у форматі секцій – «Історія та історична пам’ять» і «Філософія та Філологія». Учасники виступили із доповідями, присвяченими актуальним питанням історії єврейського народу, Голокосту та Другої світової війни. Серед них, зокрема, такі: «Історія євреїв у сучасній українській історичній освіті» (д-р Ігор Щупак), ««Знищений світ»: усні джерела з історії єврейського населення півдня України 20-30-х рр. ХХ ст.» (д-р Сергій Білівненко), «Єврейське село під час Голодомору в Україні 1932-1933 рр.» (проф. Олександр Ігнатуша), «Голокост і російсько-українська війна» (Кристина Коваль), «Інструменталізація трагедії Голокосту в історичному/інформаційному просторі росії» (д-р Юрій Іріоглу), ««Як люди ставали людьми»: тема Голокосту в романі В. Лиса «Вифлеєм»» (д-р Наталія Горбач), «Відображення трагедії Голокосту у творчості українських поетів першої половини ХХ ст.» (д-р Оксана Проценко) та інші, не менш цікаві теми.

«Ця конференція – 25-та, ювілейна! Замислимось: вже 25 років відбувається щорічна, традиційна конференція, – підкреслив д-р Щупак. – Згадаємо, що засновником цієї традиції був доцент Семен Орлянський, якого, на жаль, вже немає з нами, за підтримки професора Федора Турченка; ці люди – легенди історичного факультету ЗНУ, Сподіваємось, що наступні Читання пройдуть вже після Перемоги над рашистами, у вільному від обстрілів Запоріжжі».