Міжнародна конференція Лімуд пройшла у Львові

6−9 листопада у Львові пройшла щорічна Міжнародна конференція Лімуд. У цьогорічній програмі особливий акцент був поставлений на українсько-єврейських взаєминах. Стараннями Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», що є давнім партнером Лімуду, на конференцію були запрошені українські та закордонні науковці та громадські діячі: д-р Арон Вайс (Ізраїль), д-р Фаїна Винокурова (Україна), проф. Ярослав Грицак (Україна), проф. Олександр Круглов (Україна), проф. Пол Левін (Швеція), Мирослав Маринович (Україна), проф. Шимон Редліх (Ізраїль) та ін. Вони читали лекції з історії Голокосту, українсько-єврейських взаємин у минулому та сьогоденні.

Д-р Ігор Щупак, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» та Музею «Пам’ять  єврейського народу та Голокост в Україні» провів інтерактивні заняття на теми «Війну починає учитель історії» та «Звичайний фашизм і «єврейське питання». Лекції Ігоря Щупака користуються великим попитом серед учасників Лімуду, і в цьому році, як завжди, лектор зібрав повний зал.

У рамках конференції Інститут «Ткума» зініціював проведення круглого столу «Українсько- єврейський діалог: усвідомлення уроків історії та майбутнє України». У круглому столі взяли участь українські та ізраїльські вчені. У ході обговорення були розглянуті наступні питання: розуміння історії (питання українсько-єврейської історії, історичних міфів і стереотипів); взаємосприйняття культур (взаємодія і взаємозбагачення української та єврейської культур); єднання заради майбутнього (українсько-єврейська гуманітарна взаємодія і спільні зусилля щодо захисту національних, людських цінностей в Україні).

«Круглий стіл» не передбачав, що будуть знайдені відповіді на всі заявлені питання. Проте діалог та обмін ідеями став основою для подальшої конструктивної взаємодії і співпраці української та єврейської громад.