У Варшаві пройшла Міжнародна наукова конференція з історії Голокосту

6-8 грудня у Варшаві пройшла Міжнародна конференція «Нації окупованої Європи перед обличчям Голокосту», організована Інститутом національної пам'яті Польщі. Учасниками наукового заходу стали провідні вчені – дослідники історії Голокосту з Німеччини, Італії, Фінляндії, Данії, Іспанії, Португалії, України та інших країн. До участі у конференції було запрошено директора Інституту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» д-ра Ігоря Щупака.

Під час роботи сесії «Країни Східної Європи», яка стосувалася історії Голокосту в цілому в Радянському Союзі, а також у Білорусі, Молдові та Україні, д-р Щупак виступив із доповіддю «Хто і чому рятував євреїв під час Голокосту в Україні: визначення проблеми». «Доповідь викликала інтерес, було багато питань, - зазначив історик. - Звичайно, були й питання про ОУН та УПА, зокрема,про роль українських націоналістів у знищенні євреїв. Я говорив про те, у цьому питанні слід враховувати щонайменше чотири аспекти: 1) роль українських націоналістів у антиєврейських погромах і знищенні євреїв; 2) українські націоналісти – і "бурхлива" нацистська політика "остаточного вирішення "; 3) приклади рятування євреїв українськими націоналістами; 4) участь євреїв в українському націоналістичному підпіллі.

Крім того, слід розглянути ідеологію і практику розвитку ОУН.  Необхідно розрізняти ідеологічні відносини – і те, що відбувалося на рівні простих людей».

У рамках наукового форуму для учасників також було проведено екскурсію музеєм історії польських євреїв POLIN, організовану Головним істориком Музею, відомим дослідником Голокосту Ентоні Полонським.