Четверта щорічна конференція Німецько-Української історичної комісії

Протягом 22–24 жовтня у Мюнхені проходила Четверта щорічна конференція Німецько-Української історичної комісії. Тема наукового форуму була визначена як «Німеччина та Україна у Другій світовій війні».

З вітальним словом до учасників звернувся проф. Мартін Шульце Вессель (Мюнхен), після чого з промовою, присвяченою масовому насильству у 1941–1944 рр. У Німеччині та Україні, виступив проф. Дітер Поль (Клагенфурт). Далі робота конференції проходила за двома основними панелями: «Жорстокість та окупаційна політика» та «Колаборація, кооперація і спротив». З доповідями, присвяченими актуальним та дражливим темам з історії Другої світової війни та Голокосту, виступили провідні німецькі та українські історики, зокрема: Олександр Гладун (Київ), Йоханнес Шпор (Гамбург), Владислав Гриневич (Київ), Олена Корзун (Вінниця), Юрій Радченко (Харків).

До участі у конференції було запрошено директора Інституту «Ткума» та Музею Голокосту. Д-р Ігор Щупак виступив із лекцією, яка була присвячена проблемі порятунку євреїв під час Голокосту та покаранню українських рятувальників нацистською окупаційною владою за спроби врятувати єврейського населення від загибелі.