Наукова конференція «Соборність. Вшановуючи 100-річчя Великого возз’єднання Українських земель» відбулась у Нью-Йорку

04 травня 2019 р. в Українському музеї (Нью-Йорк, США) відбулася наукова конференція «Соборність. Вшановуючи 100-річчя Великого возз’єднання Українських земель» (“ ‘Sobornist’ Commemorating the 100th Anniversary of the ‘Great Re-Unification’ of Ukrainian Lands”). Конференція відбулася у межах серії заходів «Українські історичні зустрічі» (Ukrainian Historical Encounters Series) головними ініціаторами та організаторами якої виступили Центр відносин США-Україна (Center for US – Ukraine Relations), Український конгресовий комітет Америки (Ukrainian Congress Committee of America), Українських Гарвардських студій та ін.

Серед учасників заходу були знані вчені та політичні діячі, зокрема Денис Семенович (Генеральне консульство України в Нью-Йорку), проф. Любомир Гайда (Гарвардський університет), проф. Анна Процик (Університет Нью-Йорка), проф. Зенон Василів (Коледж Ітака), д-р Андрій Когут (Галузевий архів Служби безпеки України), д -р Володимир Бірчак (Центр дослідження визвольного руху, Український католицький університет), д-р Філіп Карбер (Секретаріат оборони США), Гусейн Оилупінар (Гарвардський університет), д-р Сергій Квіт (Національний університет Києво-Могилянська академія; Національна агенція щодо забезпечення якості вищої освіти в Україні) та ін. Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» на конференції представляв заступник директора з наукової роботи д-р Єгор Врадій.

Виступи та панельні дискусії конференції були присвячені всебічному осмисленню досвіду боротьби за Українську Соборність, а також аналізу та прогнозуванню сучасних викликів, що їй загрожують. Саме ці, актуальні для української держави та суспільства проблеми стали предметом дискусії під час фінальної панелі конференції. Спікери д-р Сергій Квіт та д-р Єгор Врадій міркували над сенсом «Соборності» у сфері історичної пам’яті та способів презентації історії українських земель, спокусою національного егоїзму під час творення історичного наративу, з одного боку, та небезпекою стереотипних відверто міфологізованих уявлень про минуле, витворених у радянської імперії – з іншого. У своїй доповіді д-р Єгор Врадій фокусував увагу присутніх на тому, що найбільш гострі дискусії, що точаться в Україні та поза її межами, стосуються трагічного досвіду ХХ ст., а саме Голодомору 1932 – 1933 рр., Голокосту, депортації кримських татар та інших народів Криму. Важливість дослідження цих страшних явищ є надзвичайно актуальною й зараз, адже технології дегуманізації – як першого етапу на шляху до геноциду застосовуються низкою країн світу й тепер у ХХІ ст. Разом із цим досвід геноцидів ХХ ст. є надзвичайно важливим та вимагає об’єктивного дослідження і водночас моральної солідарності із жертвами незалежно від кількісних масштабів чи етнічної, релігійної, або соціальної приналежності.

Також цього дня в Українському музеї Нью-Йорка відбулося урочисте відкриття виставки «Депортація в обличчях кримських татар: 75 років опісля». На ній представлені портрети свідків трагедії, зроблені фотографинею Заремою Ялибойлу, яка відвідала півострів у березні 2019 року. Ініціаторам проведення виставки стала пані Севґіль Мусаєва-Боровик («Українська правда»). Над її підготовкою працювала група науковців та громадських діячів України та США. В Українському музеї Нью-Йорку виставка перебуватиме до вересня місяця, а потім вирушить в Канаду та Україну.