Науково-практична конференція «Сучасний музей як джерело формування ідентичностей»

5-6 грудня у ДНІМ ім. Д. Яворницького проходила науково-практична конференція «Сучасний музей як джерело формування ідентичностей» з нагоди 170-ліття Дніпропетровського національного історичного музею імені Д. І. Яворницького.

З доповідями, присвяченими різноманітним актуальним питанням музейної справи, виступили не тільки музеологи, а й освітяни, викладачі, громадські діячі: Тетяна Лисенко (Національний заповідник «Хортиця»); Любов Чернова (ГО «Відкрите знання»); д-р Олег Репан (Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара); д-р Людмила Сорочук (Київський національний університет ім.Тараса Шевченка) та багато інших.

Д-р Ігор Щупак виступив із доповіддю-презентацією «Роль музею у формуванні спільної української історичної пам’яті (на прикладах Праведників народів світу, доброчинців у часи Голодомору та інших)», зупинившись, зокрема, на різних ступенях ідентичності в роботі музею, серед яких – родова (родинна; бо історія родини – складова історії народу), регіональна, етнічна, національно-культурна (українська, що включає до себе культури українців різного етнічного походження, як власне етнічних українців – так і українських росіян, євреїв, киримли, поляків тощо), цивілізаційна (модерна європейська).

«У нашій країні формується українська політична нація, яка складається з українців різного етнічного походження, має в центрі українство та орієнтується на Європу; і у ході цього складного процесу маємо стверджувати основи ідентичності – загальнолюдські, європейські цінності, українську мову, культуру й освіту, історична пам’ять, - зазначив д-р Щупак. – Власне, музеї, як і інші науково-просвітницькі інституції, мають відповісти на питання – Якою має бути спільна історична пам’ять представників української політичної нації, і як її формувати».