Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Національна безпека України в освітній сфері: виклики, цінності, досвід»

30 листопада відбулась Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Національна безпека України в освітній сфері: виклики, цінності, досвід», організована Міністерством освіти і науки України та Сумським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти у співпраці з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» та іншими партнерами. До участі у заході був запрошений д-р Ігор Щупак.

Учасниками науково-практичного форуму стали викладачі історії та суспільних дисциплін, української мови та літератури, вчителі історії та методисти з різних областей України. Робота конференції проходила за двома панелями: «Концептуальні засади формування української ідентичності: освітній дискурс» та «Національно-патріотичне виховання як складова національної безпеки в Україні: пріоритети, цінності, досвід».

Д-р Ігор Щупак виступив перед учасниками з лекцією-концептом «Історична освіта і національна безпека України: виклики російсько-української війни», під час якої говорив про поняття історичної пам’яті та чинники, що її формують, «війни істориків» та «переписування історії». У своєму виступі він підкреслив, що в оновлених навчальних Програмах особливе місце займають теми з історії ХХ і ХХІ ст., адже саме у цей період відбувалися ті події, як докорінно змінили наш світ: Друга світова війна, Голокост, Голодомор та інші геноциди. "Це особливо важливо сьогодні, коли сучасна війна росії проти України порівнюється з подіями Другої світової війни, а знищення українського населення співставляється з явищем геноциду, жахливим прикладом якого в історії ХХ ст. був Голокост", – зауважив історик.

Запис лекції можна переглянути за посиланням.