Щорічний науково-практичний семінар з єврейської історії та історії Голокосту

30-31 березня відбувся щорічний науково-практичний семінар «Запорізькі єврейські читання-2017». Організатором проведення вже традиційно стали Український інститут вивчення Голокосту «Ткума», Музей «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Запорізький національний університет.

Особливістю цьогорічної конференції стала її потужна практична складова – інтегральною частиною заходу було проведення Всеукраїнської методичної сесії для вчителів історії. Саме відкриттям Сесії та лекцією д-ра Ігоря Щупака щодо реформи історичної освіти в Україні й розпочалися запорізькі наукові та освітні заходи.

Урочисте відкриття розпочалася із пленарного засідання. Вітальні слова на відкриті заходу від директора Інституту «Ткума» та Музею Голокосту д-ра Ігоря Щупака, проректора з наукової роботи ЗНУ проф. Геннадія Васильчука та декана історичного факультету проф. Володимира Мільчева. Після цього на пленарному засіданні свої доповіді виголосили проф. Володимир Мільчев, проф. Олександр Давлєтов, д-р Ігор Щупак та д-р Роман Молдавський.

Далі конференція продовжила роботу у форматі секцій – «Історія та історична пам'ять» та «Філософія і філологія». На історичній секції розглядалися різноманітні сюжети, пов’язані з історією євреїв в Україні та світі у XVIII–XXI ст., не оминувши увагою проблеми історії Голокосту в Україні. Філософи та філологи традиційно розглядали широке коло питань, пов’язане, в першу чергу, з образами євреїв в художніх творах та творчістю єврейських літераторів.

Другий день освітнього заходу було присвячено роботі круглого столу «Використання мультимедійних технологій при вивченні історії Другої світової війни та Голокосту». Вчителі з різних регіонів України представили власний досвід та напрацювання щодо використання технічних засобів у навчальному процесі – від проведення міжнародних телемостів до залучення учнів до створення документальних фільмів.

Завершилися цьогорічні «Запорізькі єврейські читання» екскурсією на острів Хортиця.