Освітні заходи Інституту "Ткума" у Вінниці

18 березня у Вінниці відбувся освітній семінар Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» за підтримки Міністерства освіти і науки України. Освітній захід було проведено на базі міського методичного центру; у ньому взяли участь близько 50 вчителів історії, керівників методичних об’єднань з міста та області. Багато зусиль до організації семінару доклала вчитель історії, заступник директора з виховної роботи вінницької середньої школи № 18 Ірина Матковська.

Обговорювалися оптимальні методики викладання історії в школі, враховуючи прийняту МОН України концепцію «Нова українська школа». Керівник освітнього відділу Інституту Ірина Піскарьова, наукові співробітники Владислав Базилевський та д-р Олена Іщенко презентували нові підручники – всесвітньої історії для 11 класу (автор - д-р Ігор Щупак) і для 6 класу (автори - О. Бурлака, І. Піскарьова, І.Щупак). Неабиякий інтерес вчителів викликав сучасний контент підручників і методичного апарату: застосування QR-кодів, плакатів, карикатур, історичних анекдотів задля збільшення інтересу учнів до вивчення історії.

У середній школі № 18 було проведено Урок Пам’яті для старшокласників і вчителів історії. Інтерактивне заняття було присвячене регіональному аспекту Голокосту на Вінниччині, особливостям знищення, опору і рятування людей у цьому регіоні.

19 березня співробітники Інституту відвідали м. Літин Вінницької області. На базі місцевого музею історії Голокосту (керівник – Людмила Гуменюк) відбулася зустріч зі вчителями історії району. Обговорювали нові способи, форми та засоби формування компетентностей школярів, можливості збільшення їхньої активності у здобуванні історичних знань. Жваву дискусію викликало питання застосування джерел у процесі викладання історичних курсів. Для старшокласників-активістів музею було проведено заняття, на якому Владислав Базилевський, Олена Іщенко поділилися досвідом експозиційної роботи.