Всеукраїнський семінар «Нові стандарти, програми, підручники та виклики шкільної історичної освіти»

27–28 листопада у Чернігові проходив Всеукраїнський науково-практичний семінар «Нові стандарти, програми, підручники та виклики шкільної історичної освіти», організований Міністерством освіти і науки України та Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума». Перед учасниками семінару – методистами обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти та вчителями історії – головний спеціаліст директорату дошкільної та шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Раїса Євтушенко поставила завдання пошуку відповідей на ті виклики, які стоять сьогодні перед шкільною історичною освітою.

На семінарі виступили відомі вчені, методисти, спеціалісти УІНП, вчителі, видавці. Серед тем, які обговорювались під час науково-практичного заходу - методи та особливості заохочення учнів до вивчення історії Другої світової війни, фото у викладанні історії Голокосту, використання матеріалів усної історії (зокрема, відеосвідчень) під час вивчення історії Другої світової війни та Голокосту, та багато інших. Окрему увагу було приділено важливості залучення регіонального підходу під час вивчення теми, пов'язаної з трагедією Голокосту, а також необхідності розповідати школярам про єврейський опір знищенню та подпиг Праведників народів світу. Ці питання викликали жваве обговорення серед вчителів, які поділилися власним досвідом викладання історії Голокосту у школах.

У рамках роботи семінару відбулась нарада з методистами історії обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, модераторами якої виступили Раїса Євтушенко та професор кафедри правознавства Бердянського державного педагогічного університету, доктор педагогічних наук Костянтин Баханов. Також на учасників чекала лекція-бесіда завідувача кафедри суспільних дисциплін та методики їх викладання, доцента Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К. Д. Ушинського д-ра Олександра Мокрогуза «Медіаосвіта у викладанні суспільних дисциплін».

Під час семінару д-р Ігор Щупак мав честь отримати від Раїси Євтушенко нагороду Міністерства освіти і науки України – знак МОН «За наукові та освітні досягнення». Щиро вітаємо з відзнакою!

Доповіді учасників семінару з’являться на YouTube-каналі Інституту «Ткума» вже незабаром.