Історичний вебінар «Депортація кримськотатарського народу та етнічних спільнот Криму: радянський злочин, що має продовження»

19 травня відбувся черговий «історичний вебінар» Інституту «Ткума» та Українського освітянського видавничого центру «Оріон» на тему «ДЕПОРТАЦІЯ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ ТА ЕТНІЧНИХ СПІЛЬНОТ КРИМУ: РАДЯНСЬКИЙ ЗЛОЧИН, ЩО МАЄ ПРОДОВЖЕННЯ».

Вебінар було приурочено до Дня боротьби за права кримськотатарського народу, в який вшановується пам'ять жертв депортації кримських татар – примусового виселення кримськотатарського народу за межі Кримської автономної республіки, здійсненого 18–20 травня 1944 р. Лише за офіційними даними, за кілька днів з рідних осель було виселено 183 155 осіб.

У якості спікерів до участі у вебінарі було запрошено провідних фахівців з теми:

-Гульнару Бекірову, історика, кандидата політичних наук, заступника Голови Спеціальної комісії Курултаю з вивчення геноциду кримськотатарського народу, члена Українського ПЕН, співробітника телеканалу ATR, Лауреата Міжнародної премії ім. Б. Чобан-заде, фіналіста Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2017» (м. Київ)

-Сергія Громенка, кандидата історичних наук, оглядача «Крим.Реалії» /«Радіо Свобода», автора 5 книг з історії Криму, Лауреата V Міжнародного конкурсу ім. Єжи Гедройця (2011 р.), фіналіста Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2019» (м. Київ)

-Дільфузу Глущенко, наукового співробітника Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» (м. Дніпро)

-Світлану Каюк, кандидата історичних наук, доцента Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, керівника історичного відділення Малої академії наук України в Дніпропетровській області (м. Дніпро)

-Ігоря Кочергіна, доктора історичних наук, начальника Південнно-східного міжрегіонального відділу Управління забезпечення політики національної пам’яті УІНП, професора Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», голову Правління Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України (м. Дніпро)

Модерував історичний вебінар Ігор Щупак, кандидат історичних наук, Заслужений працівник освіти України, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», член Українсько-Німецької та Українсько-Польської історичних комісій (м. Дніпро).

У рамках вебінару були розглянуті, зокрема, такі питання:

- Які були створені радянські міфи про кримських татар?

- Сторінками підручників: що знає про киримли українська молодь?

- Чи був Сталін інтернаціоналістом? Радянська національна політика, депортації народів та масові репресії

- Легенди і факти про «причини» депортації кримських татар;

- Людяність у нелюдські часи: хто і як рятував своїх сусідів під час Другої світової війни у Криму та у місцях депортації киримли;

- Пам’ять про геноциди: депортація кримських татар, Голодомор, Голокост (музейні експозиції, книги та статті, фільми «Хайтарма» і «Чужа молитва» Ахтема Сеітаблаєва).

У рамках розгляду питань меморіалізація, окрему увагу було приділено музейному відображенню теми депортації кримських татар та інших народів Криму. Зокрема, науковий співробітник Дільфуза Глущенко розповіла про створення у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» першої в нашій країні постійної експозиції, присвяченої цій трагічній сторінці нашого минулого.

Переглянути вебінар можна на Yotube-каналі Інституту «Ткума».