Семінар для вчителів «Деконструкція уявлень про Другу світову війну»

18 листопада відбувся – у форматі вебінару та частково офлайн – семінар для вчителів історії, організований Українським інститутом національної пам’яті, Інститутом «Ткума», Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», Дніпровською академією неперервної освіти. Тема семінару, який проходив до 75-річчя від закінчення Другої світової війни, була визначена як «Деконструкція уявлень про Другу світову війну».

 

Спікерами заходу були д.і.н., начальник Південно-східного міжрегіонального відділу Управління забезпечення політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Ігор Кочергін (Дніпро); д.і.н., декан історичного факультету Київського національного університету імені Т.Г. Шевченко Іван Патриляк (Київ); к.і.н., завідувачка відділом «Книга пам’яті» редакційно-видавничої групи «Науковий центр історичних студій Волині» Оксана Сущук (Луцьк); к.і.н, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», Заслужений працівник освіти України Ігор Щупак (Дніпро); к.і.н., старший викладач кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету, науковий співробітник Запорізького науково-дослідного центру «Спадщина» Юрій Щур (Запоріжжя).

Під час семінару говорили про «українське питання» напередодні та в перші роки Другої світової війни, про визвольний рух на Півдні України 1941–1943 рр., дискутували про форми і методи інтеграції Західної України в радянську тоталітарну систему у 1944–1945 р. Окрему увагу було приділено історії Голокосту, зокрема, особливостям знищення, опору та рятування євреїв України в період Другої світової війни. 

Переглянути вебінар можна на Yotube-каналі Інституту «Ткума».