Всеукраїнський науково-практичний семінар, присвячений Міжнародному Дню пам’яті жертв Голокосту

26-28 січня в Ужгороді проходив Всеукраїнський науково-практичний семінар, присвячений Міжнародному Дню пам’яті жертв Голокосту, організований Міністерством освіти і науки України та Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума». Учасниками освітнього заходу стали вчителі історії, науковці зі всієї України.

З вітальними словами на відкритті семінару виступили Раїса Євтушенко, головний спеціаліст Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України, Заслужений працівник освіти України (м. Київ); Роман Офіцинський, доктор історичних наук, професор кафедри суспільно-гуманітарної та етико-естетичної освіти Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти (м. Ужгород); Костянтин Баханов, доктор педагогічних наук, професор кафедри суспільствознавчої освіти ЛОІППО (м. Львів); Ігор Щупак, кандидат історичних наук, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», постдокторант Університету Торонто, член Міжнародної Ради Освенцимської, Заслужений працівник освіти України (м. Дніпро).

Протягом трьох днів роботи семінару під час інтерактивних лекцій, міні-практикумів, практичних занять з обміну досвідом розглядалося широке коло питань, пов’язаних з історією Голокосту його меморіалізацією, уроками Другої світової війни та геноцидів у контексті сучасної повномасштабної війни росії проти України. Жваве обговорення викликали лекція-бесіда д-ра Юрія Славіка «Голокост на Закарпатті: передумови, хід та наслідки»,  д-ра Ігоря Щупака «Голокост та інші геноциди в українській історичній освіті за умов війни» та інші, не менш цікаві заняття. Окрему увагу було приділено обговоренню проблем викладання історії в умовах воєнного стану, психологічного супроводу освітнього процесу та життєвого потенціалу уроків історії.

Під час семінару освітяни ділилися й своїм досвідом викладання історії в умовах воєнного стану, а також планами участі в освітніх проєктах Інституту «Ткума», зокрема, у ХХ Міжнародному конкурсі творчих робіт «Уроки війни та Голокосту – уроки толерантності», онлайн-семінарах «Як викладати історію в умовах російсько-української війни» та інших програмах. Тож далі буде.