01 липня Інститут "Ткума" разом із Українським інститутом національної пам’яті, Музеєм «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні», Офісом програми академічного обміну ім. Фулбрайта в Україні та за підтримки проєкту «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності» провели Дніпровський історичний клуб «РАФАЇЛ ЛЕМКІН І СОВЄЦЬКА ПОЛІТИКА ГЕНОЦИДУ В УКРАЇНІ». Головним промовцем (key speaker) став д-р Генадь Побережний, професор політології Українського Вільного університету у Мюнхені (ФРН), науковець програми академічного обміну ім. Фулбрайта (США), дослідник Гарвардського інституту українознавства (США).

Під час лекції-дискусії він разом з шанованими модераторами заходу – д-ром Єгором Врадієм (Інститут «Ткума»), проф. Ігорем Кочергіним (УІНП), д-ром Оленою Охрімчук (УІНП), Іриною Ревою (ДНІМ ім. Д. Яворницького), д-ром Ігорем Щупаком обговорювали спадщину видатного правника та шукали відповіді на непрості питання:

- чим різниться первинне розуміння геноциду Рафаїла Лемкіна із його сучасною популярною інтерпретацією?;

- чому совєцький період української історії є універсальним та показовим для розуміння сутності геноциду як явища?

- чому геноцид є невід’ємним супутником колоніялізму, а культурне різноманіття – ворогом імперій?

- яким чином явище Голодомору вписується у загальну картину політики совєцького геноциду в Україні?

До речі, наш захід транслювався у прямому ефірі на сторінках Інституту «Ткума» і Музею у Фейсбуці – тож хто не зміг фізично бути присутнім на Дніпровському історичному клубі, зможе зробити це віртуально.

А вже після лекції проф. Генадь Побережний та д-р Олена Охрімчук завітали до нашого Музею, де мали нагоду познайомитися з експозиціями та унікальними експонатами, що пов’язані з Голодомором 1932-33 рр. та іншими голодами на українських землях, трагедією Голокосту, геноцидів ХХ ст.