Музейна платформа історика

27 квітня у рамках проекту «Музейна платформа історика» у Національному музеї історії України у Другій світовій війні пройшла лекція директора Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», автора підручників з історії України та всесвітньої історії  д-ра Ігоря Щупака на тему «Українське бачення історії ХХ століття: з досвіду підручникотворення».

На захід зібралося більше 120 учасників, основну частину з яких склали школярі та вчителі. Відповідно, про підручники розмова велася із цілком підготовленою аудиторією.

Д-р І. Щупак розпочав із обговорення світового досвіду та світових підходів до вивчення історії у школах, після чого перейшов до українських практик. У нашій державі курси історії України та всесвітньої історії є фактично відмежованими один від одного. Через це учні часто не усвідомлюють, що походи руських князів проти кочівників відбувалися водночас із хрестовими походами, а Богдан Хмельницький та Олівер Кромвель були сучасниками. Так само важливо розуміти, що різниці між виглядом західноєвропейських міських ратуш та ратуш українських середньовічних міст практично не має. Подібні паралелі д-р Ігор Щупак проводить у своїх підручниках: «Саме так виховується розуміння бачення всесвітньої історії та нерозривності української історії з європейською, адже Україна – частина Європи» – підкреслив під час лекції історик. Водночас дослідник зауважив, що слід уникати європоцентризму. Адже Схід був осередком багатої та давньої культури, деякі здобутки якої прийшли до європейців через кілька століть.

Судячи з уваги присутніх, лекція виявилася цікавою для усіх слухачів, які взяли активну участь в обговоренні почутого. Завершилася вона неформальним спілкуванням з автором підручників.