У Музеї "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні" відкрилася експозиція "Створення Держави Ізраїль"

30 травня у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» відбулось відкриття першої в Україні постійно діючої експозиції «Створення Держави Ізраїль».

«Відкриття цієї експозиції є актуальним саме тому, що багато людей розуміє, що доля сучасної України дуже схожа на те, що пережив і переживає Ізраїль, – зазначив директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» та Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» д-р Ігор Щупак, який відкривав експозицію. – Якщо Ізраїль протягом свого розвитку зумів відстояти свою незалежність, створити потужну армію і забезпечити високі стандарти життя, таке майбутнє може бути і має бути в Україні».

На відкритті експозиції також виступили Другий секретар Посольства Держави Ізраїль, директор Ізраїльського культурного центру у Дніпропетровську В’ячеслав Смоткін, заступник Генерального Консулу Федеративної Республіки Німеччина у Дніпропетровську Матіас Кох, ветеран АТО, доцент історичного факультету ДНУ ім. О. Гончара д-р Олег Репан, радник міського голови Олег Ростовцев. Першу екскурсію для відвідувачів провели наукові співробітники Музею Голокосту та Інституту "Ткума" Ірина Радченко та Тетяна Селютіна.

Експозиція містить матеріали, що розповідають про хвилі репатріації до Ізраїлю (алії), про створення перших сільськогосподарських поселень (кібуців) на території Ерец-Ісраель, про успіхи та досягнення сучасного Ізраїлю. Відвідувачі зможуть побачити унікальні експонати, документи та фотографії, присвячені історії створення Держави Ізраїль, починаючи з часів Британського мандату 1922 р.; зразки зброї, яка використовувалася ізраїльськими солдатами під час Війни за Незалежність, Синайської війни та війни Судного дня; гроші і марки 1950-х – 1980-х рр. та багато іншого.