У Києві представили програму заходів до 75-річчя трагедії Бабиного Яру

30 червня та 1 липня у рамках підготовки проекту, присвяченого 75-й річниці трагедії Бабиного Яру, в Києві відбулась робоча зустріч UJE (Ukrainian Jewish Encounter) та членів Оргкомітету, відповідальних за різні напрямки підготовки програми масштабних заходів у вересні 2016 р.

Програма заходів, розроблених UJE(Ukrainian Jewish Encounter,Canada) на чолі з проф. П.-Р. Маґочій (Канада) та А. Каратніцьким (США) включає наступне:

Молодіжний проект для студентської молоді з України, а також США, Канади, Ізраїлю, Європи – передбачає «круглі столи», інтерактивні заняття, психологічні тренінги, дискусії, презентації, конкурс творчих робіт учнівської молоді та ін., та головне – активне спілкування.

Публічний симпозіум, в якому братимуть участь відомі історики, філософи, культурологи, кінорежисери і письменники.

Меморіальний проект, в якому будуть представлені архітектурні проекти.

Мистецькі та фотовиставки, кінопокази, музичні імпрези та багато іншого.

Д-р Ігор Щупак, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу і Голокост в Україні», головуючий молодіжної програми, повідомив, що на молодіжний форум приїде кілька сотень молодих активістів з США, Канади та Європи. «Ми будемо з’ясовувати питання історичної пам’яті, без якої неможливо усвідомити сьогодення та думати про майбутнє. Це важливо для молодої генерації, яка буде це майбутнє облаштовувати. Ми також будемо обговорювати питання взаємодії різних етнічних спільнот, культури, політики, філософії тощо», – пояснив він. 

Д-р Людмила Гриневич, старший науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України, головуюча Публічного Симпозіуму, розповіла, що науковий симпозіум відбудеться 26-28 вересня. Участь в експертному обговоренні візьмуть не тільки історики, але й політологи, мистецтвознавці, літературознавці, філософи з різних країн світу.

Віталій Нахманович, відповідальний секретар Громадського комітету вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, додав, що за результатами архітектурного конкурсу ідей на упорядкування меморіального парку «Бабин Яр»представлять сім найкращих проектів. Усі охочі зможуть познайомитися з ними в Українському Домі. 28 вересня відбудеться презентація трьох найкращих робіт за участі їх авторів. Це – учасники зі Словенії, США та команда з Франції та Колумбії.

 

Детальніше про молодіжний проект тут: http://tkuma.dp.ua/index.php/ua/2015-02-17-11-50-31/anonsy/1068-zaproshuemo-vzyati-uchast-u-mizhnarodnomu-molodizhnomu-proekti-do-75-richchya-tragediji-babinogo-yaru

 

За матеріалами http://www.radiosvoboda.org/a/news/27832540.html

http://uacrisis.org/ua/44709-ukrainian-u-veresni-u-kiyevi-vshanuyut-75-richnitsyu-tragediyi-babinogo-yaru-organizatori