Вітаємо зі святом Курбан-байрам!

31 липня мусульмани усього світу відзначать одне з найголовніших свят – Курбан-байрам (Ід аль-Адха, «Свято жертвоприношення»). За традицією, свято починається через 70 днів після закінчення посту Ураза-байрам (10-го числа місяця Зуль-хіджжа, що є 12-м місяцем мусульманського місячного календаря) у день закінчення Хаджу – паломництва до Мекки. Триває Курбан-байрам три-чотири дні. У 2020 році свято припадає на 31 липня – 02 серпня.

 

Арабська назва свята – Ід аль-Адха – перекладається як «свято жертви» або «жертвоприношення». Також зустрічається назва «Курбан-байрам» Перша частина словосполучення походить від арабського «qurbān», що перекладається як «жертва», друга частина – загальнотюркське слово «байрам» – тобто «свято».

У дні свята в долині Міна, що неподалік від Мекки, паломники приносять в жертву тварин (курбан) в пам'ять про те, як пророк Ібрагім (в юдейській та християнській традиціях Авраам), хотів принести в жертву Богу свого сина Ісмаїла (в юдейській та християнській традиціях Ісаака). Але Бог послав архангела Джабраїла (Гавриїла) з баранчиком і врятував Аврааму сина.

Віддаючи данину пам’яті тим подіям, віруючі всього мусульманського світу приносять у жертву ритуальну тварину – найчастіше, вівцю або корову. У день свята мусульмани здійснюють святкову молитву, вдягають найкраще вбрання, готують традиційні страви та запрошують в гості сусідів, родичів і друзів.

Щиро вітаємо наших друзів-мусульман зі святом!

Іду-кум мубарак! Хай буде благословенне ваше свято!