В Одесі відбувся круглий стіл, присвячений національним героям

24 вересня в Одеській національній науковій бібліотеці за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики пройшов Національний круглий стіл, присвячений Українському пантеону національних героїв. Спільно з міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком захід координували Олесь Доній – відомий журналіст і громадський діяч, та Іван Патриляк – доктор історичних наук, декан історичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка.

- Хто може бути героєм, а хто – антигероєм?

- Як розрізнити поняття «національний герой» - та «історична особа»?

- Чи можна вважати «історичними героями» визначних діячів історії, які не відчували себе українцями та більше – були ворогами України?

Про це та інше розмірковували науковці та політичні діячі, художники та письменники, які мають різні погляди на історію і сучасність; їхні виступи можна передивитися на відео. Згодом буде підготовлена книга – збірка статей з означеної теми учасників Круглого столу.

Д-р Ігор Щупак говорив про необхідність «залюднення історії» не тільки вождями-президентами-воєначальниками, а простими людьми, які йшли на самопожертву заради рятування інших людей. Окрему увагу було приділено українським рятівникам євреїв під час Голокосту, яким не було присвоєно звання «Праведників народів світу».