«Праведники народів світу. Україна»: новий проєкт Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» та Об’єднаної єврейської общини України

Сьогодні, 3 березня 2021 р., відбулося офіційне представлення спільного проєкту Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» та Об’єднаної єврейської общини України – «Праведники народів світу. Україна».

«Праведники народів світу. Україна» – інформативна та зручна у користуванні база даних, присвячена українським Праведникам народів світу – людям, які попри смертельну небезпеку для себе та своїх родин рятували євреїв – жертв нацистського геноциду у часі Другої світової війни.

На сторінці, окрім стислих біографічних даних Праведників, пошук яких можна здійснити за прізвищем, статтю чи за допомогою мати, є короткі історії порятунку ними євреїв у відповідних регіонах України. Окрім цього, Ви зможете знайти відповіді на важливі запитання, пов’язані із процедурою надання звання «Праведник народів світу», феноменом рятування у часі Голокосту, формами меморіалізації подвигу Рятівників євреїв та ін.

Процес наповнення та уточнення інформації у базі даних триває, оскільки однією із задач проєкту є збір максимально достовірних і розлогих біографічних відомостей щодо кожного Праведника народів світу України. Тож, якщо Ви володієте такою інформацією, Ви можете надіслати її координаторам проєкту, користуючись формою зв’язку.

Академічними партнерами проєкту є Національний музей історії України у Другій світовій війні (м. Київ), Музей Голокосту (м. Одеса), Державний архів Вінницької області та низка інших українських і зарубіжних наукових та громадських організацій.

Нагадаємо, що від 2018 р. Український інститут вивчення Голокосту «Ткума», а також Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» (м. Дніпро) спільно з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні реалізує проєкт «Портрети.UA», присвячений українським Праведникам народів світу. Детальніше про нього можна дізнатись тут.

Згідно постанови Верховної Ради України від 02 лютого 2021 р. «Про вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни» 14 травня визнано пам’ятною датою, що встановлена на знак поваги до українських Праведників народів світу та інших рятівників євреїв, «які, ризикуючи своїм життям та життям рідних, допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту».

У 2016 р. світ побачило унікальне довідкове видання «Праведники народів світу: Довідник», у якому вперше було систематизовано біографічні відомості Праведників народів світу, віднесених Національним меморіалом Катастрофи та Героїзму Яд Вашем (Ізраїль) до українського національного списку, а також Праведників з інших національних списків, які прийшли на допомогу євреям саме на території України.

Україна займає четверте місце у світі (після Польщі, Нідерландів та Франції) за кількістю Праведників народів світу (2659 осіб на 01.01.2020 р.).