Відкриття школи молодих екскурсоводів HistoryLabs

Школа молодих екскурсоводів HistoryLabs – спільний проєкт Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Інституту «Ткума», який реалізовується за підтримки Limmud FSU Labs – стартувала 14 березня! Близько 30 найвмотивованіших учасників з Дніпра та Запоріжжя – студентів та випускників історичних факультетів ДНУ ім. О. Гончара та ЗНУ, наукових співробітників ДНІМ ім. Д. Яворницького, Музею історії Дніпра, Музею історії лоцманів Дніпровських порогів, викладачів і громадських діячів – зібралися разом, аби дізнатися більше про минуле свого краю, отримати нові знання і враження та опанувати цікавий фах екскурсовода.

Сьогодні для учасників школи пройшли перші інтерактивні лекції від знаних істориків. Д-р Ігор Щупак виступив із лекцією-презентацією «Як створити музей світового рівня у трикімнатній квартирі». На прикладі історії створення Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», інших проєктах обговорювалися підходи до створення бізнес-планів; питання фандрейзингу; загальні принципи побудови наукових та освітніх проєктів; зупинилися на загальних основах публічних виступів (у викладачів, громадських діячів, політиків, екскурсоводів є чимало подібних задач). Д-р Максим Кавун, історик, культуролог, краєзнавець, завідувач відділом «Музею історії місцевого самоврядування Дніпропетровської області» ДНІМ Д. Яворницького провів блискуче заняття «Професія екскурсовод, або чому місто потребує оповідачів легенд?».

"Цікава традиція – зараз, як і на деяких інших міжнародних проєктах Інституту «Ткума» і Музею, серед «слухачів» є студенти і доктори наук; історики і філологи, організатори туристичного бізнесу і транспортники, - зазначив д-р Щупак. - І ПРОЦЕС НАВЧАННЯ – ДВОСТОРОННІЙ: я і співробітники інституту «Ткума» й Музею багато чому можемо навчитися у наших колег із музеїв нашого регіону та університетів.
Сьогодні для учасників школи пройшли перші інтерактивні заняття".

Попереду на наших учасників чекають кілька місяців продуктивної роботи: будуть проходити заняття з історії та психологічні тренінги, мовні експрес-заняття та екскурсійні практикуми, зустрічі з відомими вченими та письменниками. Тож побажаємо натхнення та успіхів нашим майбутнім випускникам!