Відкриття виставки «Українські рятівники євреїв» у Національному університеті «Львівська політехніка»

09 вересня у головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» була відкрита виставка «Українські рятівники євреїв у роки Другої світової війни». На ній представлені банери, розроблені Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» та присвячені Праведникам народів світу.

Під час урочистого відкриття перший проректор Львівської політехніки проф. Олег Матвійко підкреслив пов’язаність геноцидів ХХ ст., що відбувалися на теренах України. Директор департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Олег Паска акцентував важливість виховання української молоді в дусі толерантності і міжнаціонального діалогу і висловив сподівання, що саме цьому і буде сприяти відкрита виставка. Директор регіонального науково-освітнього центру, д.і.н. Богдан Левік нагадав, що тема рятування євреїв, подвигу Праведників народів світу безпосередньо пов’язана із Львівським регіоном, де голова Української греко-католицької церкви митрополит Андрей Шептицький організував рятування євреїв в Унівській Лаврі та в інших церковних і світських установах.

Наукова співробітниця Інституту «Ткума» д-р Олена Іщенко розповіла історію рятування львівських євреїв у Дніпропетровську випускником Львівської політехніки, Праведником народів світу, Яном Ходоровським. Також вона звернула увагу присутніх на ініціативу «Ткуми» щодо перейменування вулиць на честь українських Праведників і її реалізацію у Дніпропетровській області, де перейменовані 14 вулиць у 13 населених пунктах.

Під час церемонії відкриття виставки лунала музика Ф. Генделя, К. Дженкінса, М. Скорика у виконанні народного камерного оркестру Львівської політехніки «Поліфонія».

По завершенні церемонії відкриття Олена Іщенко прочитала лекцію для студентів і викладачів університету «Рятівники євреїв під час Голокосту: регіональний вимір».

Того ж дня у бібліотеці Львівської політехніки було презентовано наукові та методичні видання Інституту «Ткума». Модерував захід директор бібліотеки д-р Андрій Андрусів, який провів для гостей екскурсію книгосховищами, де зберігаються стародруки.

Виставка «Українські рятівники євреїв» перебуватиме в університеті протягом місяця, а потім її зможуть побачити студенти та науковці інших навчальних закладів Львова.