Онлайн-семінар «Переосмислення східноєвропейських досліджень у часи потрясінь»

28 лютого відбувся онлайн-семінар «Переосмислення східноєвропейських досліджень у часи потрясінь», організований програмою PRISMA UKRAЇNA (Німеччина). До участі в науковому заході долучився д-р Ігор Щупак.

Модератором семінару виступив проф. Андрій Портнов (Європейський університет Віадріна). Учасники семінару мали можливість послухати лекцію «Дебати про російську війну та геноцид: від Чечні і Сирії до України», яку провід д-р Угур Уміт Унгьор (Uğur Ümit Üngör, Університет Амстердаму). Спікер запропонував своє бачення природи геноцидів та проблеми їх визначення (зокрема, юридичний і політологічний підходи до поняття); схарактеризував різні геноциди у новітню добу (Голокост – та трагедії в колишній Югославії, в Сирії, Чечні, сучасний геноцид російської федерації по відношенню до українського народу).

«Окрім дуже оригінальних ідей, я почув також і відомості, які були мені невідомі, зокрема – деталі геноциду російської федерації проти сирійського народу (Алеппо й не тільки), – зауважив д-р Щупак. – Особливо важливим вважаю обговорення питання про відповідальність за геноцид, без чого спіраль насильства буде тільки розкручуватися».